Geloven doet pijn

Als iemand de gave heeft om de Bijbel uit te leggen, is het Henk Binnendijk wel. Geloven draait om radicale keuzes maken. Dat illustreert het verhaal van de jongen met de vijf broden en twee vissen.

Het thema radicaliteit legt Henk Binnendijk uit aan de hand van het verhaal van de jongen met de vijf broden en twee vissen. Tienduizend mensen waren naar Jezus gekomen om naar Hem te luisteren, maar na verloop van tijd kregen ze honger. Een jongen met vijf broden en twee vissen komt naar Jezus en zijn discipelen toe. De jongen heeft verschillende opties: het brood zelf houden, het eten zelf uitdelen of het eten aan Jezus geven, zodat hij het uitdeelt. “Jezus kan eindeloos veel meer met ons leven doen dan wij er zelf iets mee kunnen doen. Hij kon tienduizend mensen te eten geven, terwijl je zelf niet verder komt dan twintig mensen.”


Fantastisch én verschrikkelijk

Het leven met Jezus is fantastisch, maar ook verschrikkelijk, stelt Binnendijk. “Het is fantastisch, anders zou ik hier niet zitten en enthousiast zijn. Maar het is ook verschrikkelijk om met Jezus te leven. Er staat: ‘Wie achter Mij aan wil komen moet dagelijks zijn kruis opnemen en Mij volgen. Wie niet alles wat hij heeft aan Mij overgeeft, hij kan mijn discipel niet zijn. Wie zijn vader of moeder liefheeft boven Mij, die is Mij niet waardig’. Dat is nogal wat. Jezus ging naar Golgotha en stierf. Jezus ging niet tót de dood, maar tot en mét de dood. Dat is de pijnlijke kant van geloven. Moet het fijn zijn of mag het ook pijn doen?

Bron: grootnieuwsradio.nl

Laat een reactie achter