Beschamende vertoning

DOOR DS. TAMMO OLDENHUIS, COEVORDEN

Met een ouderenpartij in Nederland wil het maar niet vlotten. Komt het door de stoffige uitstraling? Globaal gezien is het een partij met slechts één enkele focus, of zit het ergens anders? Je zou denken dat een ouderenpartij mensen aan het roer heeft die een bepaalde levenswijsheid bezitten. Maar misschien geldt hier wel het gezegde: ‘Hoe ouder hoe gekker.’ Diverse keren is geprobeerd een ouderenpartij van de grond te krijgen, maar een lang leven zat er nooit in. Altijd trammelant. Juist door onderling gekissebis verloor de partij bij de laatste verkiezingen maar liefst twee zetels.

Lijsttrekker Liane de Haan zou haar haantje wel even koning laten kraaien. Naar verluid ging ze haar eigen koers, nogal eens tegen de draad van het partijprogram in. Dat betekende mot met het hoofdbestuur. Wat doe je dan als lijsttrekker? Het lijkt mij fatsoenlijk de pijp aan Maarten te geven en via de zijdeur te vertrekken. Nee, daar had mevrouw geen zin in. Ze verlaat de partij en neemt haar kamerzetel mee.

Nou ben ik geen fan van dergelijke partijen die in feite maar één onderwerp voor ogen hebben, maar ik ben het roerend met de partijvoorzitter eens dat hier sprake is van zetelroof. Ik kan mijn zin niet krijgen, stap eruit. Logisch gevolg is dat je je zetel inlevert. Helaas komt dit vaker voor en niet alleen in de kring van de ouderenpartij. Het getuigt van heftige zelfingenomenheid. Men zou een modus moeten vinden om deze beschamende vertoningen in de toekomst eenvoudig te verbieden. Eruit? Prima, maar dan ook wegwezen!


Laat een reactie achter