Corona-discussies

Psycholoog Angela Koolmees: “Na anderhalf jaar corona kampen we allemaal met frustraties en angsten. Die zoeken een uitweg, een doelwit. De overheid, Bill Gates of eigen partner. Het gaat vaak hard tegen hard, omdat beide partijen zich niet snel gewonnen geven. Juist in onzekere tijden hebben we de neiging ons extra vast te bijten in onze eigen overtuigingen. Zo voelt het alsof je een stukje controle op de verder onzekere situatie hebt.”

Geluk of gelijk

“Als je geregeld ruzie hebt over dit onderwerp, wordt het steeds een beetje lastiger die ander er los van te zien. Maar vergeet niet dat je met je partner/huisgenoot/moeder zoveel meer wél deelt dan dit meningsverschil. Kunnen jullie je echt niet bij dit verschil neerleggen? Of ervoor kiezen het onderwerp niet meer samen te bespreken? Op een dag is deze pandemie voorbij, hoef je deze discussie niet meer te voeren. Ging je dan voor je gelijk of je geluk?”

Tips van de psycholoog

  1. Luister echt naar de ander, slik je eigen oordeel in en stel open vragen. Hoe oneens je het ook met elkaar bent, zorg dat je altijd respectvol blijft. Dus niet: Wat een idioot dat je er zo over denkt! Wel: Wat interessant, hoe kom je zo bij dit standpunt? Wees open en nieuwsgierig. Je zou er zo zelfs wat van kunnen leren.
  2. Laat je niet teveel meeslepen door je emoties, maar probeer je eigen argumenten feitelijk te houden. Zijn er cijfers en bewijzen of gaat het om onderbuikgevoelens en rookpluimpjes? Wees ook bereid om je mening te herzien.
  3. Je gelijk doordrukken of de ander dwingen is natuurlijk nooit een goed idee. Niemand wil een drammer in de buurt. Je kunt wel vragen: “Ik zou me veel veiliger voelen als jij je wel zou vaccineren, zou je er daarom eens over na willen denken?”
  4. Geef je grenzen op tijd aan, liefst voordat de ander overheen dendert. Daar heb je niet meer woorden voor nodig dan: “We verschillen op dit punt van mening en gaan het waarschijnlijk nooit eens met elkaar worden. Laten we het over iets anders hebben.”
  5. Snijdt die oom het verboden onderwerp weer aan? Wees transparant en benoem het: zullen we dat vandaag niet doen? Laten we het over – vul hier een willekeurig onderwerp in – hebben.
  6. Wees voorzichtig met discussies via social media. Blijf zoveel mogelijk face to face met elkaar in gesprek.
  7. Blijf de ander als mens zien. Verplaats je in die ander, besef dat diegene ook een geschiedenis, verlangens en dromen heeft. En bedenk vooral wat je zo waardeert in die ander.

bron: Linda. De hele tekst lezen? Ga naar: https://www.linda.nl/nieuws/interview/zo-voer-je-coronadiscussies/