Tegenslag is goed voor je

What doesn’t kill you, makes you stronger. Een tegeltjeswijsheid die u vast wel eens gehoord hebt. Over dit onderwerp vertelde Damiaan Denys (55), filosoof en hoogleraar psychiatrie aan de Universiteit van Amsterdam, onlangs in het AD. Tegenslag is goed voor je mentale gezondheid.

Tegenslag is goed voor je

“Al van kinds af aan vind ik de mens het meest boeiende object in de wereld. Ik heb nooit een fascinatie gehad voor cactussen of teckels, wel voor mensen. Waarom zeggen mensen A en doen ze vervolgens B? Waarom zijn ze inconsistent en ondoorgrondelijk?

Groot inzicht

Die onredelijkheid en de onbegrijpelijkheid vind ik heel aantrekkelijk. En dat is altijd zo gebleven. Na jaren van lezen, nadenken en vooral leren van filosofische collega’s kreeg ik een groot inzicht. Wij gaan er al eeuwen van uit dat meer welvaart, meer opleiding en meer kwaliteit van leven automatisch gepaard gaan met dat mensen zich gelukkig voelen. Dat is niet zo. Zowel in de literatuur al bij mijn in de spreekkamer heb ik ontdekt dat er geen lineaire relatie bestaat tussen welvaart en geluk. Het is precies andersom.

Mentale gezondheid

Bij mentale gezondheid is het dus niet erg dat het af en toe slecht met je gaat qua welvaart. Dat je soms honger moet hebben, af moet zien en pijn lijden. Ik kwam erachter dat dit lijden een betere weg is naar mentale gezondheid dan geluk dat is. Als je dorst hebt, dan is de waarde van een glas water groot. In een normale dagelijkse situatie betekent een glas water niks en wil je champagne hebben.

Geen technisch defect

In mijn persoonlijke leven heeft tegenslag en frustratie mij verder geholpen. Ik heb wel eens een slecht jaar gehad, maar daarna ben ik op een spoor gekomen dat ik nooit had kunnen bedenken. Als het lijden zich aandient, moet je het niet afschuiven als een technisch defect. Je moet naar de betekenis kijken en of je er ook iets positiefs uit kan halen. Verzet je niet. Zwem niet in de Noordzee tegen de stroom in, want dan raak je uitgeput en verdrink je. Laat je meedrijven.” (bron AD)