Lessen voor werk en leven: uit de ark van Noach

Wees eerlijk: stond op jouw lijst met doelstellingen aan het begin van 2020 het volgende: “Dingen die ik wil doen tijdens de coronapandemie?” Als dat er wel opstond, wil ik graag je advies over het plannen van een reis naar Mars.

Aan het begin van dit jaar wist nog niemand ook maar iets over COVID-19 of de wereldwijde gevolgen ervan. Maar toen ik terugkeek op deze unieke omstandigheden en hoe we allemaal hebben geprobeerd ermee om te gaan, herinnerde ik me een andere wereldwijde crisis, een die niemand van ons heeft meegemaakt.

Ken je het verhaal van de Ark van Noach? Het wordt verteld in de hoofdstukken 6 t/m 9 van het boek Genesis in het Oude Testament. Het begint met: “En de HEERE zag dat de slechtheid van de mens op de aarde groot was” (Genesis 6:5). God was zo bedroefd om het kwade in de mens in die tijd, dat hij besloot om de gehele mensheid van de aarde te verwijderen door een wereldwijde overstroming te veroorzaken. Maar Noach werd beschreven als een “een rechtvaardig, oprecht man onder zijn tijdgenoten” en hij “vond genade in de ogen van de HEERE” (Genesis 6:8-9).

Daarom besloot de Heer Noach en zijn familie te sparen. Noach werd gezegd dat hij een enorme ark moest bouwen en deze moest vullen met “vertegenwoordigers” van elke soort dier en vogel om de aarde opnieuw te bevolken. Wat heeft dit te maken met de pandemie? Ik noem het omdat ik tot de conclusie ben gekomen dat alles wat ik over het leven moet weten, of het nu gaat om het omgaan met dagelijkse zorgen of het overleven van een pandemie, heb geleerd van de ark van Noach. Hieronder volgt een samenvatting van deze dingen:

 1. Zorg dat je de boot niet mist
  Als zich kansen voordoen, met name als het gaat om het voorkomen van een groot probleem, moeten we reageren. En snel.
 2. Onthoud dat we allemaal in hetzelfde schuitje zitten
  Dit hebben we herhaalde malen gehoord, met name van mensen uit luxe, goed voorziene huizen. Maar het is waar, de pandemie heeft ons allemaal geraakt.
 3. Plan vooruit
  Toen Noach de ark bouwde, regende het niet. En in het begin van 2020 waren we ons ook niet bewust van een op handen zijnde pandemie. Maar wijze mensen hebben altijd een plan B, of C, als dat nodig is.
 4. Blijf fit
  Als je 60 bent, vraagt iemand je misschien wel iets echt groots te doen. Zorg daarom goed voor jezelf voor komende eisen. En als je al 60 of ouder bent, blijf fit!
 5. Luister niet naar kritiek, ga gewoon door met het werk dat moet worden gedaan
  Noach had veel last van mensen die hem afleidde en hem vroegen waarom hij een ark bouwde. Maar hij ging door. Ga door met waar je mee bezig was, ook als mensen jouw weldoordachte voorbereidingen in twijfel trekken.
 6. Bouw je toekomst op hoge grond
  Of het nu gaat om een pandemie, een economische verslechtering of een onverwachte persoonlijke crisis, zorg dat je de storm kunt doorstaan.
 7. Reis vanwege de veiligheid in tweetallen
  Veel van de dieren die Noach van God op de ark moest brengen kwamen in tweetallen. Op je werk, maar ook in je gezin, is het altijd goed om een team te vormen met anderen die zowel de druk als het eigenlijke werk kunnen delen.
 8. Snelheid is niet altijd een voordeel
  De slakken waren aan boord van de ark, net als de jachtluipaarden. Als je werk goed wilt doen, is het niet altijd de beste benadering om dat snel te willen doen.
 9. Als je last hebt van stress, laat je dan een tijdje drijven
  Toen het eenmaal begon te regenen, kon Noach weinig anders doen dan wachten tot de storm over was. In tijden van crisis is dat vaak ons enige alternatief.
 10. De ark werd gebouwd door amateurs, de Titanic door vakmensen
  Zogenaamde “experts” hebben niet altijd alle antwoorden. Als God je roept om iets te doen, moet je je geen zorgen erover maken of je wel de kwalificaties daarvoor hebt.
 11. Hoe zwaar de storm ook is, als je bij God bent, wacht er altijd een regenboog op je
  We bevinden ons nu in een enorme, wereldwijde storm. Niemand weet hoelang deze zal duren. Maar we kunnen erop vertrouwen dat God bij ons is, tot het einde.

In de onderstaande Bijbelteksten kun je meer lezen over dit onderwerp.
Spreuken 3:5-6, 16:3, 27:17; Prediker 4:9-12; Romeinen 6:13-14; Hebreeën 13:5

Bron: CBMC.
Tekst Ken Korkow
Vertaling:  Ymkje Kuipers
Redactie CBMC: Marloes van Iterson