Kniepertjes
De jaarwisseling is de mooiste tijd van het jaar. Hebben we net Kerst gevierd, komt Oud & Nieuw er al weer aan. Weer met allerlei lekkers, zoals oliebollen en appelflappen. En natuurlijk kniepertjes! We trakteren u op een oud Twents recept.
Kniepertjes volgens oud Twents recept
Kniepertjes zijn hele dunne koekjes, die vroeger in een soort ijzeren tang werden gebakken. De moest je dicht knijpen (daar komt de naam dus vandaan) en in een open vuur houden. Op Oudejaarsdag is dat in het Openluchtmuseum in Ootmarsum nog te zien.
Bak zelf eens kniepertjes op de ouderwetse manier, maar dan met een elektrisch kniepertjesijzer (met anti-aanbaklaag). Meestal kun je die wel van iemand lenen.
Dit heb je nodig:
500 gram bloem
500 gram witte basterdsuiker
2 zakjes vanillesuiker
250 gram boter (of margarine)
1 of 2 eieren
15 gram anijszaadjes (liever geen gemalen anijs!)
1 borrelglas brandewijn (of jenever)
1 à 2 glazen water
Zo maak je het beslag:
- smelt de boter op een laag pitje (niet te heet laten worden!)
- giet de gesmolten boter in een grote beslagkom en begin te mixen
- voeg de eieren bij
- voeg de suiker bij
- voeg bij gedeelten de bloem bij (eerst een glad mengsel mixen, voordat je weer bloem bijvoegt)
- giet het glas brandewijn erbij
- zet een glas water klaar en voeg water toe, als het beslag te dik wordt voor de mixer
- het deeg is klaar als alle bloem goed is opgenomen en geen klonten meer bevat *)
- voeg op het laatst het anijszaad toe en roer dat met een lepel door het beslag
*) voeg voorzichtig scheutjes water toe, tot het beslag dun genoeg is om van een lepel af te vallen. Bevat het beslag te weinig water dan komen de kniepertjes niet goed uit het ijzer. Bevat het teveel water, dan vloeit het uit het ijzer en krijg je een smeerboel. Dus voorzichtig uitproberen.
Zo bak je kniepertjes
Het bakken doe je samen. Is gezellig en gaat sneller. De ene bakt, de ander rolt de kniepertjes.
- Steek de stekker van het kniepertjesijzer in het stopcontact
- Wacht tot het ijzer goed op temperatuur is
- Kun je het ijzer afstellen? Begin dan met de middenstand *)
- open het warme ijzer, haal met een eetlepel een klein beetje deeg uit de beslagkom en laat dit midden op de warme plaat vallen, druk het ijzer snel dicht en knijp het even goed aan
- het water in het deeg verdampt nu en na ongeveer 10 seconden (snel dus!) is het kniepertje klaar
- maak met een houten spatel het kniepertje los en leg het op een vlakke ondergrond (bijv. broodplank), rol het kniepertje DIRECT op, want als je wacht is het afgekoeld en kun je het niet meer oprollen **).
*) Is het ijzer te warm, dan komen de kniepertjes donkerbruin of verbrand uit het ijzer. Is het niet warm genoeg, dan worden ze niet goed gebakken. Ook hier geldt weer: even uitproberen. Een goed kniepertje is heel licht bruin, wordt snel gebakken en is nadat het afgekoeld is lekker bros.
**) Handigheidje: neem een dunne pvc-buis en rol het warme kniepertje daar omheen. Dan krijg je mooie ronde kniepertjes.
Na het afkoelen de kniepertjes direct opeten, bewaren in een grote luchtdichte trommel, of in een grote, goed gesloten plastic zak (bijv. pedaalemmerzak). Wil je het nog lekkerder? Vul de kniepertjes vlak voor het opdienen met slagroom uit een spuitbus. Je blijft ervan eten!